یکشنبه, مهر ۱

به نام دولت قبلی، به کام حسن روحانی!

در هفت سالی که از عمر دولت دولت حسن روحانی می‌گذرد، موضوع مسکن، به نماد بی برنامگی و بی عملی دولت تدبیر بدل شده است. دولت حسن روحانی علاوه بر آنکه مسکن مهر را با استدلال مزخرف بودن کنار گذاشت، نتوانست طرح جایگزینی برای آن معرفی کند. با این حال رئیس جمهور با آمارسازی‌های عجیب، در پی دستاورد تراشی برای دولت است. در تازه‌ترین مورد، حسن روحانی روز گذشته در حساب توییتری خود مدعی شد که دولت تدبیر طی هفت سال گذشته چهار میلیون و ۵۰۰ هزار واحد مسکن در کل کشور ساخته است.

در هفت سالی که از عمر دولت دولت حسن روحانی می‌گذرد، موضوع مسکن، به نماد بی برنامگی و بی عملی دولت تدبیر بدل شده است. دولت حسن روحانی علاوه بر آنکه مسکن مهر را با استدلال مزخرف بودن کنار گذاشت، نتوانست طرح جایگزینی برای آن معرفی کند. با این حال رئیس جمهور با آمارسازی‌های عجیب، در پی دستاورد تراشی برای دولت است. در تازه‌ترین مورد، حسن روحانی روز گذشته در حساب توییتری خود مدعی شد که دولت تدبیر طی هفت سال گذشته چهار میلیون و ۵۰۰ هزار واحد مسکن در کل کشور ساخته است.

 
 
 
 
 
 
 
 
رجانیوز
 
 
رئیس دولت تدبیر: یک میلیون و ۳۰۰ هزار مسکن مهر ساختیم!
 
وقتی روحانی خانه‌هایی که بخش خصوصی ساخته را به نام خود سند می‌زند
 
 
در هفت سالی که از عمر دولت حسن روحانی می‌گذرد، موضوع مسکن، به نماد بی برنامگی و بی عملی دولت تدبیر بدل شده است.

گروه اقتصادی-رجانیوز:  در هفت سالی که از عمر دولت دولت حسن روحانی می‌گذرد، موضوع مسکن، به نماد بی برنامگی و بی عملی دولت تدبیر بدل شده است. دولت حسن روحانی علاوه بر آنکه مسکن مهر را با استدلال مزخرف بودن کنار گذاشت، نتوانست طرح جایگزینی برای آن معرفی کند. با این حال رئیس جمهور با آمار سازی های عجیب، در پی دستاورد تراشی برای دولت است.
 
در تازه‌ترین مورد، حسن روحانی روز گذشته در حساب توییتری خود مدعی شد که دولت تدبیر طی هفت سال گذشته چهار میلیون و ۵۰۰ هزار واحد مسکن در کل کشور ساخته است.
 
روحانی در ادامه نوشت: در حالی که در دولت قبل تنها ۷۷۵ هزار واحد مسکن مهر به بهره‌برداری رسیده، در این دولت بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار واحد مسکن مهر، تکمیل و در اختیار مردم قرار گرفته است.
 
به گزارش رجانیوز، این ادعای روحانی درحالی است که طبق آمار رسمی مرکز آمار، میانگین تعداد واحد های مسکونی ساخته شده در دولت تدبیر در هفت سال گذشته بین ۳۰۰ تا ۳۵۰ هزار واحد بوده است. در دولت های یازدهم و دوازدهم تقریباً دو نیم میلیون واحد مسکن احداث شده که بنابه گزارش نود اقتصادی، این تعداد مسکن نیز کاملاً توسط بخش خصوصی و سرمایه گذاری غیر دولتی ساخته شده، و دولت آقای روحانی کوچکترین نقشی در بهره برداری از این دو و نیم میلیون واحد ندارد.
 
دولت روحانی بیشترین تعداد مسکن مهر را ساخته یا دولت قبل؟
دولت محمود احمدی نژاد در پایان کار خود، نزدیک به یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحد مسکن مهر را احداث کرده و در اختیار متقاضیان قرار داد. همچنین یک میلیون واحد را نیز با پیشرفت بالای ۶۰  درصد تحویل حسن روحانی داد تا در دولت تدبیر تکمیل شده و در اختیار خانواده های متقاضی قرار بگیرد. به تعبیری دیگر، بر خلاف القای دولتی ها مبنی بر اینکه ۶۰ درصد پروژه مسکن مهر در دولت تدبیر انجام گرفته، حسن روحانی صرفاً واحدهای ناتمام مانده در دولت قبل را تکمیل کرده و به نام خود زده است.
 
همچنین باید گفت که حجم قابل توجهی از واحدهایی که دولت مدعیِ احداث آنها است، به روش اقساطی در اختیار متقاضیان قرار گرفته و هنوز به طور کامل قابل بهره برداری نیست. دولت تدبیر واحدهایی را که هنوز در اختیار متقاضیان قرار نگرفته را نیز به‌عنوان مسکن احداث شده در آمارهای اعلامی جای گذاری کرده است.
 
جدای از این، ذکر این نکته نیز ضروری است که با تصدی وزارت راه و شهرسازی توسط عباس آخوندی و مزخرف دانستن مسکن مهر از سوی او، این طرح عملاً منتفی شد و پس از استعفای او(پایان مهرماه ۱۳۹۷) گرچه دولت و وزیر جدید راه و شهرسازی با نقد اقدامات آخوندی، بسته‌های جدید رونق ساخت‌وساز همچون طرح اقدام مسکن ملی را کلید زدند، اما تعداد پروانه‌های ساختمانی سال ۱۳۹۸ نیز با کمتر از ۲ درصد افزایش، در سال گذشته به ۳۸۲ هزار و ۵۶۵ واحد رسید.
 
اخیراً نیز اقبال شاکری عضو کمیسیون عمران مجلس در ارتباط با عملکرد عباس آخوندی در حوزه مسکن مهر و بدون متقاضی ماندن واحدهای مسکن مهر در دولت تدبیر گفت: گزاره بدون متقاضی بودن مسکن مهر جفای به این طرح بود و به نظر می‌رسد، اگر آخوندی شیرازه مسکن مهر را در دولت قبل به هم نمی‌زد، هیچ واحد مسکونی از این طرح بدون متقاضی باقی نمی‌ماند. فاصله زمانی به وجود آمده و تاخیر در تکمیل واحدهای مسکن مهر که به دلیل ترک فعل عباس آخوندی، وزیر سابق راه و شهرسازی رخ داد، علت اصلی تعیین و تکلیف نشدن این تعداد واحد مسکونی است.
 
در هر حال با توجه به اینکه عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی سالهای ۹۲ تا ۹۷ دولت تدبیر اساساً اعتقادی به طرح مسکن مهر نداشته و در پایان نیز از اینکه هیچ واحد مسکن مهری را احداث نکرد ابراز خوشحالی کرد، چطور امکان دارد طی دو سالی که از استعفای او می‌گذرد، دولت تدبیر یک میلیون و ۳۰۰ هزار واحد مسکن ساخته باشد؟
 
تنها راه حسن روحانی برای اثبات ادعایش این است که اجازه دهد آمار واقعی خانه هایی که در دولت او احداث شده در اختیار عموم قرار بگیرد تا مردم با مقایسه عملکرد دولت تدبیر و دولت قبل، از تعداد واحد های ساخته شده در دو دولت، مطلع شوند.

 
 
 
 
آمارهای اعلام شده در حوزه ساخت‌وساز مسکن با واقعیت‌های میدانی ۳۰ تا ۵۰ درصد فاصله دارد
 
 
فرهیختگان
 
موفقیت دولت روحانی در مسکن‌سازی توئیتری
یکی از نکات قابل‌تامل و عجیبی که حسن روحانی در صفحه توئیتر شخصی خود متتشر کرده، موضوع مسکن مهر است: «درحالی در دولت قبل تنها ۷۷۵ هزار واحد مسکن مهر به بهره‌برداری رسیده که در این دولت بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار واحد مسکن مهر تکمیل و در اختیار مردم قرار گرفته است.»

به گزارش «فرهیختگان»، در مردادماه سال ۱۳۹۲ که دولت فعلی بر سر کار آمد، میانگین قیمت هر مترمربع مسکن یا زیربنای مسکونی در شهر تهران حدود سه میلیون و ۸۳۴ هزار تومان بود. این میزان طی هفت سال اخیر با رشد چشمگیری، حالا در تیرماه امسال به حدود ۲۱ میلیون تومان رسیده که حکایت از رشد ۴۴۸درصدی دارد. به‌عبارتی‌دیگر اگر در شروع دولت اول روحانی (مردادماه ۹۲) با ۲۳۰ میلیون تومان می‌شد یک خانه ۶۰ متری خرید، حالا این میزان به یک میلیارد و ۲۶۰ میلیون تومان رسیده که قطعا کمتر خانواری در دهک‌‌های پایین و حتی با درآمد متوسط توان خرید خانه را خواهند داشت. درخصوص افزایش قیمت مسکن دلایل مختلفی ذکرشده که می‌توان همه آنها را در چهار دسته عوامل اصلی شامل سیاست‌‌های مالی، پولی، عوامل جمعیتی و عوامل سمت عرضه و تقاضا دسته‎بندی کرد. در بین این عوامل، عوامل مرتبط با عرضه و تقاضا نقش به‌سزایی در افزایش قیمت مسکن طی سال‌‌های اخیر داشته‌اند، به‌طوری‌که در سمت عرضه، کاهش عرضه مسکن، افزایش هزینه ساخت‌وساز و افزایش قیمت زمین و در سمت تقاضا نیز، فزونی تقاضا بر عرضه و همچنین افزایش تقاضا‌‌های سرمایه‎ای و سفته‏بازانه عوامل تعیین‌کنند‌ه‎ای در افزایش قیمت مسکن بوده‌اند. برهمین اساس، منطقی است حالا که قیمت‌‌های مسکن به‌صورت نجومی رشد کرده، با درک دلایل این تورم قیمتی، سیاست‌‌‌های کنترل نوسانات بازار مسکن دربرگیرنده تقویت روند عرضه واحد مسکونی، کنترل سفته‏بازی در بازار زمین و مسکن و کنترل هزینه‌‌‌های ساخت باشد.

در ادامه شرح داده‌ایم که سیاست‌‌های دولت فعلی در‌ بخش مسکن چه ضربات سهمگینی بر این بازار وارد کرده، اما درنهایت شگفتی، اخیرا رئیس‌جمهور طی اظهاراتی در صفحه شخصی خود (صفحه توئیتر) مطالبی را در باب عملکرد دولت و توفیق این دولت در اتمام مسکن مهر و ساخت مسکن مطرح کرده که در گزارش پیش‎رو بدون جانبداری از دولت‌‌های قبلی و بدون غرض‌ورزی با دولت فعلی، صحت‌وسقم این موضوع را ارزیابی کرده‌ایم. اظهارت روحانی بدین شرح است: «درحالی‌که در دولت قبل تنها ۷۷۵ هزار واحد مسکن مهر به بهره‌برداری رسیده، در این دولت بیش از یک‌میلیون و ۳۰۰ هزار واحد مسکن مهر تکمیل شده و در اختیار مردم قرار گرفته است. در هفت سال اخیر مجموعا ۴.۵ میلیون مسکن توسط دولت در کل کشور ساخته‌ شده است.»

درخصوص مسکن مهر بررسی‌‌های «فرهیختگان» از آمار‌های سامانه مدیریت مسکن مهر نشان می‌دهد از کل واحد‌های مسکن مهر، ۶۳ درصد از آنها تا پایان دولت احمدی‌نژاد حتی نازک‌کاری‌شان به اتمام رسیده بوده و آنچه رئیس‌جمهور ادعا می‌کند، عمدتا مربوط به تکمیل انشعابات (برق، گاز، آب و تلفن) واحد‌هایی است که در دولت قبل همه مراحل ساخت آنها به اتمام رسیده بود. درخصوص ساخت‌وساز‌های جدید نیز بررسی‌‌ها نشان می‌دهد تعداد واحد‌های مسکونی ذکرشده در پروانه‌‌های ساختمانی صادرشده مناطق شهری کل کشور طی دوره هفت‌ساله دولت فعلی کاهش ۵۰ درصدی داشته است. همچنین طی سال‌‌های ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۸ حجم سرمایه‌گذاری ‌بخش خصوصی (ارزش حقیقی) کاهش ۲۶درصدی داشته است. در ‌بخش نوسازی و بهسازی مسکن روستایی نیز بررسی‌‌ها حکایت از آن دارد که طی سال‌‌های ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۸ درمجموع دو میلیون و ۱۴ هزار و ۱۹۳ واحد مسکونی در روستا‌های کشور ساخته ‌شده که ۶۸درصد آن در دولت‌‌های نهم و دهم و ۳۲درصد آن نیز در دولت فعلی است.

مسکن مهر، همه‌اش واس ماس!
یکی از نکات قابل‌تامل و عجیبی که حسن روحانی در صفحه توئیتر شخصی خود متتشر کرده، موضوع مسکن مهر است. از این موضوع که عباس آخوندی، وزیر دولت روحانی مسکن مهر را «مزخرف» خواند و روحانی بارها مسکن مهر را خانه‌سازی در بیابان تشبیه کرد، بگذریم. رئیس‌جمهور در مطلب اخیر صفحه شخصی‌اش مطرح کرده: «درحالی در دولت قبل تنها ۷۷۵ هزار واحد مسکن مهر به بهره‌برداری رسیده که در این دولت بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار واحد مسکن مهر تکمیل و در اختیار مردم قرار گرفته است.» در ادامه صحت و سقم این موضوع را بررسی کرده‌ایم که نتایج نشان می‌دهد آماری که در اختیار وی قرار داده‌اند، دقیق نیست.

موضوع از این قرار است که براساس «گزارش عملکرد پیشرفت مسکن مهر سامانه مدیریت مسکن مهر»، در نیمه اول سال ۹۲ که محمود احمدی‌نژاد رئیس دولت نهم و دهم پاستور را تحویل حسن روحانی داده، از دومیلیون و ۳۶۸ هزار و ۸۶۸ واحد مسکن مهر برنامه‌ریزی شده در این طرح، ۹۷ درصد آنها در دولت احمدی‌نژاد دارای پروانه ساختمانی بوده (معادل دومیلیون و ۲۹۸ هزار و ۶۴۷ واحد) و تنها سه‌درصد (۷۰هزار و ۲۲۱ واحد) این واحدها در دولت روحانی مجوز ساخت گرفته‌اند. ازمجموع کل واحدهای مسکن مهر، ۹۴ درصد از آنها (معادل دومیلیون و ۳۶۸ هزار و ۸۶۸ واحد) در دولت احمدی‌نژاد پی‌سازی‌شان به‌اتمام رسیده و تنها ۶ درصد از پی‌سازی این واحدها (۱۴۶ هزار و ۸۰۱ واحد) در دولت روحانی انجام شده است. همچنین از کل واحدهای مسکن مهر، اسکلت و سقف ۸۶ درصد از واحدها (معادل دو میلیون و ۲۷ هزار و ۷۶۸ واحد) در دولت احمدی‌نژاد به اتمام رسیده و حدود ۱۴درصد آنها (۳۴۱ هزار و ۱۰۰ واحد) نیز در دولت روحانی انجام شده است.

همچنین ازمجموع کل مسکن مهر، سفت‌کاری ۸۰ درصد واحدها (یک‌میلیون و ۸۹۵هزار و ۹۲۴ واحد) در دولت احمدی‌نژاد به اتمام رسیده و ۲۰ درصد مابقی (معادل ۴۷۲هزار و ۹۴۴ واحد) در دولت فعلی به اتمام رسیده است. اما مهم‌ترین نکته اینکه، زمانی که محمود احمدی‌نژاد دولت را در مردادسال ۹۲ تحویل دولت فعلی داده، از کل واحدهای پیش‌بینی‌شده مسکن مهر، نازک‌کاری ۶۳ درصد از آنها (معادل یک میلیون و ۵۰۴ هزار و ۱۰ واحد) به اتمام رسیده بوده و دولت فعلی ۳۷ درصد مابقی (۸۶۴ هزار و ۸۵۸ واحد) را به‌اتمام رسانده است. از آنجا که عدم ذکر وضعیت مراحل ساخت مسکن یک مغالطه آماری است، در این بخش سعی شد به‌طور مفصل نقش دو دولت احمدی‌نژاد و روحانی در پروژه‌های مسکن مهر توضیح داده شود. به‌هرحال حتی اگر یک مولفه یعنی واحدهای در مرحله اتمام نازک‌کاری را هم مبنای قضاوت قرار دهیم، آمارها می‌گویند ۶۳درصد مسکن مهر را دولت احمدی‌نژاد به‌پایان رسانده و تنها ۳۷درصد این واحدها در دولت روحانی به سرانجام رسیده‌اند.

لازم به‌ذکر است براساس آخرین گزارش وزارت راه و شهرسازی، طی سال‌های ۸۶ تا ۹۸ درمجموع دومیلیون و ۳۶۸ هزار و ۸۶۸ واحد مسکن مهر تعریف شده که تا ابتدای بهمن ماه ۱۳۹۸ تعداد دومیلیون و ۲۴ هزار و ۲۶۸ واحد به مرحله فروش اقساطی رسیده و تکلیف ۳۴۴ هزار واحد به‌جهت پیشرفت فیزیکی کمتر از ۳۰ درصد، هنوز مشخص نیست.

کاهش ۵۰ درصدی ساخت‌وساز جدید در دولت روحانی
ازجمله شاخص‌های دیگری نیز که برای ارزیابی وضعیت ساخت‌وساز مسکن در دولت روحانی بررسی کرده‌ایم، تعداد واحدهای مسکونی ذکرشده در پروانه‌های ساختمانی صادرشده مناطق شهری کل کشور یا همان وضعیت شروع ساخت‌وساز جدید است. براساس آمارهای رسمی که ۱۱ سال آن در سامانه مرکز آمار ایران قابل دسترسی است، طی سال‌های ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۸ درمجموع مجوز احداث پنج میلیون و ۲۰۸هزار و ۵۹۵ واحد مسکونی در مناطق شهری کشور صادر شده که مجوز شروع ۵۲ درصد از آنها (معادل دومیلیون و ۷۰۴ هزار و ۱۹۷ واحد) در چهار و نیم‌سال پایانی دولت احمدی‌نژاد (سال‌های ۸۹ تا نیمه اول سال ۹۲) و ۴۸ درصد آن (معادل دومیلیون و ۵۰۴ هزار و ۳۹۸ واحد) نیز در هفت سال و نیم اخیر که مسئولیت قوه مجریه برعهده حسن روحانی بوده، صادر شده است. همچنین در سال ۹۱ تعداد واحدهای مسکونی ذکرشده در پروانه‌های ساختمانی صادرشده مناطق شهری کل کشور حدود ۷۲۹هزار واحد و در سال ۹۲ نیز این تعداد حدود ۷۷۰ هزار واحد بوده که این تعداد طی هفت سال اخیر با کاهش حدود ۵۰ درصدی، به ۳۸۲ هزار و ۵۶۵ واحد در سال ۹۸ رسیده است.

سهم دولت روحانی از ساخت مسکن روستایی؛ ۳۲ درصد
براساس آمارهای ارائه‌شده از سوی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و دفتر هماهنگی عمرانی و خدمات روستایی سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور، طی سال‌های ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۸ درمجموع دومیلیون و ۱۴ هزار و ۱۹۳ واحد مسکونی در روستاهای کشور در قالب نوسازی و بهسازی مسکن روستایی ساخته و به بهره‌برداری رسیده است که ۶۸ درصد آن در دولت‌های نهم و دهم (معادل یک‌میلیون و ۳۷۸ هزار و ۳۲۳ واحد) و ۳۲ درصد آن نیز در دولت فعلی (معادل ۶۳۵ هزار و ۸۷۱واحد) ساخته و به اتمام رسیده است. براساس این آمارها، در سال ۸۴ تنها ۹ هزار و ۵۹۲ واحد در روستاها نوسازی شده بود که این تعداد تا سال ۸۹ با رشد ۳۲ برابری به ۳۰۷ هزار و ۵۲۴ واحد رسیده و در ادامه نیز این تعداد به ۲۵۳ هزار واحد در سال ۹۰ و به ۱۵۲ هزار و ۶۵۸ واحد در سال ۹۱ رسیده است. در سال ۹۲ در مجموع ۱۰۸ هزار و ۶۰۶ واحد مسکونی در روستاها به بهره‌برداری رسیده که سهم دولت احمدی‌نژاد ۴۴ هزار واحد و سهم دولت روحانی نیز ۶۴ هزار و ۶۰۶ واحد بوده است. در سال ۹۳ تعداد مسکن احداث شده در مناطق روستایی به بیش از ۹۷ هزار واحد رسیده و بین سال‌های ۹۴ تا ۹۶ این تعداد سالانه بین ۷۲ تا ۸۲ هزار واحد بوده است. در سال‌های ۹۷ و ۹۸ با وقوع حوادث طبیعی ازجمله سیل و زلزله، تعداد مسکن نوسازی شده در مناطق روستایی کشور با رشد قابل‌توجهی به ۹۲ هزار و ۶۰۲ واحد در سال ۹۷ و به ۱۵۴ هزار و ۵۹۸ واحد در سال ۹۸ رسیده است.

سقوط ۲۶ درصدی سرمایه‌گذاری ‌بخش خصوصی در مسکن
از دیگر شاخص‌‌هایی که برای ارزیابی وضعیت ساخت‎وساز در دولت روحانی استفاده کرده‌ایم، وضعیت ارزش اسمی و حقیقی سرمایه‎گذاری ‌بخش خصوصی در ساختمانی‌‌های جدید مناطق شهری کشور است. براساس آمار‌های نماگر سالانه بانک مرکزی ایران، میزان سرمایه‏گذاری ‌بخش خصوصی در‌ بخش مسکن ایران از حدود ۳۰ هزار و ۳۳۲ میلیاردتومان در سال ۱۳۸۸ به ۶۱ هزار و ۲۵۲ میلیاردتومان تا پایان سال ۱۳۹۱ و به ۷۵ هزار و ۴۲۰ میلیاردتومان تا پایان سال ۱۳۹۲ رسیده است. در ادامه این میزان تا سال ۱۳۹۵ در دوره رکود سنگین‌ بخش مسکن به ۶۰ هزار و ۲۲۰ میلیاردتومان تا سال ۱۳۹۵ تقلیل پیدا کرده اما طی سال‌های ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۸ این میزان از حدود ۷۴ هزار میلیاردتومان در سال ۹۶ به ۱۰۷ هزار و ۵۹۰ میلیاردتومان در سال ۱۳۹۷ و به۱۶۰ هزار میلیاردتومان در سال ۱۳۹۸ رسیده است. این ارقام که مربوط به ارزش اسمی (بدون لحاظ تورم) است، نشان می‌دهد طی دوره هفت ساله دولت روحانی رقم سرمایه‎گذاری ‌بخش خصوصی رشد ۱۱۲درصدی داشته است.

اما درنظر داشته باشیم که این میزان رشد سرمایه‏گذاری درحالی رخ داده که قیمت مسکن طی این مدت در شهر تهران رشد بیش از ۳۰۸درصدی داشته (از حدود متری ۳.۸ میلیون تومان در مرداد ۹۲ به متری ۱۵.۶ میلیون تومان در اسفند ۹۸)، براین اساس لازم است موضوع تورم را نیز در روند‌های سرمایه‎گذاری درنظر بگیریم. براین اساس در اینجا ارزش حقیقی رقم سرمایه‎گذاری ‌بخش خصوصی را نیز درنظر گرفته‎ایم که عبارت است از محاسبه ارزش سرمایه‌گذاری برحسب قیمت‌‌های سال پایه و حذف اثرات تورم از آن. همچنین نحوه محاسبه آن نیز بدین شکل است که رقم ارزش اسمی سرمایه‌گذاری هر سال تقسیم بر شاخص کل بهای کالا‌ها و خدمات مصرفی (CPI) همان سال می‌شود. محاسبات نشان می‌دهد رقم ارزش حقیقی سرمایه‌گذاری یا رقم تورم‌زدایی‌شده سرمایه‌گذاری ‌بخش خصوصی طی سال‌های ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۸ از حدود هزار و ۲۷ میلیاردتومان در سال ۱۳۸۸ به هزار میلیاردتومان تا سال ۱۳۹۰، به هزار و ۱۶۴ میلیاردتومان در سال ۱۳۹۱، به ۷۶۵ میلیاردتومان در سال ۱۳۹۴، به ۶۷۳ میلیاردتومان در سال ۱۳۹۶، به ۷۸۴ میلیاردتومان در سال ۱۳۹۷ و به ۸۶۵ میلیاردتومان در سال ۱۳۹۸ رسیده است. به‎عبارتی مختصر طی دوره هفت ساله دولت روحانی ارزش حقیقی (تورم‌زدایی‌شده) سرمایه‌گذاری ‌بخش خصوصی در ساخت‏وساز جدید با کاهش ۲۶درصدی از هزار و ۱۶۴ میلیاردتومان در سال ۱۳۹۱ به ۸۶۵ میلیاردتومان در سال ۱۳۹۸ تقلیل یافته است.
 
 
 
 
 
 
 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *